Bewust Hardlopen is een geavanceerde benadering van hardlopen: meer ontspannen en minder belastend. Het gaat hierbij om de individuele optimalisatie van het hardlopen. Per persoon wordt er gekeken wat de mogelijkheden en beperkingen zijn om tot een optimaal looppatroon te komen. Dit onderscheidt zich per persoon door de individuele verschillen van onder meer lichaamsbouw, aanleg, ontwikkeling en karakter. Er wordt geoefend met onder andere houding, beweging en ademhaling.
Bewust Hardlopen is zowel geschikt voor ervaren als onervaren hardlopers. Een goede houding is overigens niet alleen bij het hardlopen, maar ook in het dagelijks leven van belang om het lichaam op de juiste manier te belasten. De techniek en beleving staan bij Bewust Hardlopen voorop en de afstand en snelheid zijn van secundair belang. Dit betekent overigens niet dat je hiermee niet snel kunt lopen. Doordat er minder spierschade en blessures ontstaan en het herstel sneller is, kan er optimaler worden getraind. Ook wordt er energiezuiniger gelopen, waardoor dit langer kan worden volgehouden. Kortom, met Bewust Hardlopen belast je minder en geniet je meer! Ronald Valkenburg en Elma Sandee hebben deze vorm van hardlopen ontwikkeld op basis van ervaring met verschillende hardlooptechnieken. Ook de inzichten vanuit de praktijk van sportfysiotherapie, leefstijl coaching en het geven van hardlooptrainingen op diverse niveaus hebben hieraan bijgedragen.
Boek
Door de enthousiaste reacties van de cursisten, is in 2011 het eerste boek Bewust Hardlopen van hun hand verschenen en op de markt gebracht door uitgeverij de Arbeiderspers. In september van 2017 is er een herziene versie verschenen, die tevens is uitgebreid met 50 pagina’s nieuwe adviezen en oefeningen (23,50). Deze is in de boekhandel inmiddels uitverkocht. Je kunt een mailtje sturen naar Elma Sandee, dan krijg je het thuisgestuurd. Naar aanleiding van de positieve reacties op het boek, onder meer door De Atletiekunie, is er sinds 2012 tevens de trainersopleiding Bewust Hardlopen. Deze heeft als eerste opleidingsorganisatie van Nederland het kwaliteitskeurmerk van de Atletiekunie gekregen. Kijk voor meer informatie over de trainersopleiding op www.bewusthardlopen.nl.
Cursussen
De cursus ‘Bewust Hardlopen’ wordt in kleine groepen van maximaal 10 deelnemers gegeven. Het zijn techniekcursussen met veel individuele aandacht. Er wordt verschillende malen gebruik gemaakt van videoanalyse, waarbij de vorderingen en aandachtspunten duidelijk worden geïllustreerd. Naast de looptechnische aspecten komen ademhaling, oefeningen ter bevordering van de rompstabiliteit, schoenkeuze, leefstijl en voeding aan bod. Aanmelden voor de cursus kan via de aanmeldknop op deze pagina. Het is mogelijk om de eerste les van een cursus mee te doen als kennismakingsles voor 20 euro. Hierna kun je alsnog beslissen te blijven voor de hele cursus. Geef in dit geval bij je aanmelding aan, dat je de eerste les als kennismaking meedoet. De kosten voor de cursus worden na de eerste les automatisch afgeschreven. Mocht je een les niet kunnen, laat het weten bij je aanmelding, dan spreken we een inhaalmoment af.
IJsselstein najaar 2024
Er is een cursus gepland op maandag van 19.15 – 21.00 uur op 30 september, 7 en 21 oktober en 11 en 18 november in IJsselstein. Er wordt gestart vanuit REactive aan Utrechtsestraat 7 te IJsselstein. De cursus kost 125,- en omvat 5 lessen inclusief videoanalyse en het boek Bewust Hardlopen t.w.v. 23,50. Meld je aan met de aanmeldknop.
Individuele training of met eigen groep
Ook bestaat de mogelijkheid van individuele training of een cursus met je loopmaatjes. Stem 1 of meerdere trainingen af met Ronald Valkenburg of Elma Sandee.
Persoonlijke ervaringen
Marjan Venema: “Niet slechts een standaard techniek, maar ook persoonlijk advies toegesneden op mijn mogelijkheden en beperkingen.”
Nancy Osinga: “De cursus heeft mij goed inzicht gegeven hoe ik m’n houding kan optimaliseren tijdens het hardlopen en aan welke onderdelen ik nog moet werken.”
Alfred Halberstadt: “De cursus is me goed van pas gekomen tijdens mijn revalidatie na een gebroken rugwervel. Rug strekken, bekken kantelen en goed op m’n houding letten. Al deze instructies en mentale instelling hebben aan mijn herstel bijgedragen.”
Marjolein Peerbolte: “Tegen vrienden zeg ik dat het net een les toveren is.”
Saskia Klomp: “Eindelijk een leuke en gemakkelijke manier van hardlopen.”
Karin: “Na drie weken liep ik helemaal pijnvrij. Het is een heldere cursus, niet zwevend, waardoor het goed bijblijft. Het wordt door plezierige, leuke mensen gegeven. Echt een aanrader!”
Marcel: “Het lijkt alsof mijn uithoudingsvermogen met 100% is toegenomen. Vanuit de strekking is het gemakkelijker je benen te ontspannen. Ook de ezelsbruggetjes maken het gemakkelijk toe te passen.”
Joanne: “Ik ben er me in het dagelijks leven ook bewuster van rechtop te staan en te lopen. Het viel mijn moeder laatst op dat mijn houding zo verbeterd was.”
Leny: “Alles rondom hardlopen komt aan de orde, zoals techniek, voeding en trainingsopbouw.”