Chili con carne

Een heerlijk gerecht voor een gure dag is chili con carne. Ook gemakkelijk om vooruit te maken en gelijk in een flinke hoeveelheid om in porties in te vriezen. Heb je wat meer tijd, maak er dan een salade bij. Je kunt ook variëren met het recept door bijv. een groente te vervangen door wortel of courgette.

Ingrediënten voor 4 personen:
300 gram gehakt
1 grote ui
1 teentje knoflook
1 theel. komijnpoeder (djinten)
250 gram champignons
1 gele of rode paprika
1 kleine prei
2 blikken (400 cl) blokjes tomaten
2 blikken (400 cl) bonen (bruin of kidney)
1 eetl. sambal
1 eetl. boullionpoeder
ketjap

Bereidingswijze:

  1. Bak het gehakt samen met de ui (gesnipperd) op hoog vuur tot het vlees bruin is. Giet het overtollige vocht af.
  2. Snij de paprika in blokjes, champignons in plakjes en prei in ringetjes. Voeg met het komijnpoeder toe aan het gehaktmengsel en bak mee tot het rauwe eraf is.
  3. Voeg de sambal, boullionpoeder en de tomatenblokjes toe en laat zo’n 15 minuten pruttelen.
  4. Spoel de bonen af en laat uitlekken. Voeg aan de rest toe en warm door.
    Breng op smaak met wat ketjap.
  5. Schep de chili in kommen (of diepe borden) en garneer eventueel met wat zure room, peterselie, koriander of gehakte bosui.