Linzenschotel

Een kruidig winters gerecht wat je ook prima een dag van tevoren kunt maken. Of een dubbele portie waarbij je de helft invriest voor als je geen zin of tijd hebt om te koken. Het is vegetarisch, maar je kunt er ook (runder)gehakt aan toevoegen. Vind je het grillen en ontvellen van de paprika te veel gedoe, dan kun je hem ook zo meebakken. Dan mis je echter wel de lekker zoete smaak die het grillen eraan geeft.

Ingrediënten voor 4 personen:
200 gram gedroogde groene linzen
1 grote ui
1 gele paprika
1 winterwortel
half bosje koriander of peterselie
1 blik tomatenblokjes
1 blikje tomatenpuree
1 theel. sambal
1 theel. bouillonpoeder
1 theel. kerriepoeder
1 theel. komijnpoeder (djahé)
1 eetl. olijfolie

Bereidingswijze:

  1. Kook de linzen gaar in circa een half uur. Ze nemen meer water op dan rijst.
  2. Rooster de paprika in 4 repen onder de gril of in de oven totdat het velletje zwart wordt. Verwijder het velletje. Dit gaat gemakkelijker wanneer je de hete gegrilde paprika even in een plastic zak doet.
  3. Snipper de ui en snij de wortel in stukjes. Bak ze samen met de kerrie en komijn in de olijfolie totdat de ui glazig is.
  4. Voeg de tomatenblokjes, -puree, sambal, bouillonpoeder toe en laat op hoog vuur pruttelen totdat de tomatenblokjes uit elkaar vallen en de wortel gaar is.
  5. Voeg de gegrilde paprika in reepjes toe evenals de gare linzen. Breng evt. op smaak met zout en peper. Strooi er op de borden koriander of peterselie over.