Preistamppotje met langzaam gegaarde sinaasappelzalm

Een stamppotje omdat het deze week best koud is, maar het is wel voorjaar dus licht met een lekker zalmpje. Wanneer je zalm langzaam gaart, dan voorkom je dat deze droog wordt. Maar te lauw vind ik persoonlijk niet zo lekker op de stamppot, waardoor de oven de laatste vijf minuten nog even hoger gaat. Ronald vroeg hoe ik nou bij sinaasappel ben gekomen. Simpelweg omdat ik geen citroen had, maar wel de combi vis met citrus heel lekker vind… En sinaasappels had ik in huis gehaald voor een gember-sinaasappeltaart.

Ingrediënten voor 4 personen:
4  zalmmoten (met of zonder vel)
1200 gram aardappelen
4 middelgrote preien
1 sinaasappel
peper en zout

Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 100 graden. Leg de zalmmoten in een ovenschaal en bestrooi ze met zout en peper.
2. Rasp de schil van de (gewassen) sinaasappel over de moten. Let op dat je alleen het buitenste deel van de schil neemt, het witte deel eronder is bitter. Pers de sinaasappel vervolgens uit en giet de helft van de sap naast de zalm.
3. Zet de zalm in de voorverwarmde oven voor 20 minuten. Daarna nog 5 minuten op 200 graden.
4. Zet na 10 minuten de (geschilde) aardappels in een ruime pan op en kook deze bijna gaar. Snij de prei in ringen en leg die op de bijna gare aardappelen.
5. Wanneer de prei gaar is, de pan afgieten en stampen. Giet, als de zalm gaar is, het sinaasappelvocht uit de ovenschaal door de preistamppot om deze smeuïg te maken. Mocht het niet smeuïg genoeg zijn, dan kun je nog wat melk toevoegen.
6. Serveer de stamppot met de zalm erop. Wanneer je extra pit wilt, dan kun je er wat chilisaus bij doen.

Eet smakelijk!