REactive blessure-gel & blarenstick

In samenwerking met Girasol Natural Products B.V. hebben we de REactive blessure-gel en blarenstick ontwikkeld op basis van natuurlijke ingrediënten. Ze zijn verkrijgbaar bij REactive te IJsselstein en Houten en via de post door een mailtje te sturen naar Elma Sandee.

REactive blessure-gel

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe REactive gel helpt bij het herstel van spierpijn en blessures als kneuzing, verrekking en kramp. Het heeft een verkoelend en versoepelend effect op de spieren en gewrichten. Het draagt bij aan een goede doorbloeding van de weefsels en ondersteunt het lichaam bij het herstel van kleine beschadigingen als gevolg van overbelasting. Onze lopers zijn dermate enthousiast over de werking dat het vaak wondergel wordt genoemd.

De werkzame ingrediënten en hun functie
Arnica Montana: stimuleert het herstel van onderhuidse bloedingen en zwellingen bij kneuzingen.
Symphytum: helpt de souplesse van spieren, pezen, banden en gewrichten te bevorderen en bij herstel van kneuzingen.
Aloe Vera: helpt bij het herstel van de huid.
Allantoine: helpt beschadigd weefsel te herstellen en helpt huidirritatie voorkomen.
Menthol: werkt verkoelend en daarmee ontstekingsremmend.

Het is een staande dispenser van 100 ml met een consumentenprijs van 11,75 euro.

REactive blarenstick

REactive_stick_kl

De REactive blarenstick voorkomt met een beschermende laag irritatie door wrijving bij het sporten. Breng het voor het sporten aan waar je wrijving wilt voorkomen, zoals op de voet, oksel, tepels of aan de binnenkant van de bovenbenen.

De blarenstick heeft een inhoud van 10 ml en een consumentenprijs van 7,95 euro.

 

De verzorging van (hardloop)blessures

Om zo snel mogelijk van een blessure af te zijn, is een goede verzorging belangrijk. Bij een acute blessure, bijvoorbeeld een verzwikte enkel, verdraaide knie of een zweepslag, kun je direct de volgende maatregelen nemen:

  • De blessureplaats ontzien.
  • Koelen met ijs. Hou er een theedoek tussen om bevriezing van de huid te voorkomen. Na het ijzen REactive gel aanbrengen.
  • Drukverband bij (dreigende) zwelling.
  • Het geblesseerde deel omhoog leggen boven horizontaal.

Wanneer er geen verbetering optreedt, is het verstandig om het verder te laten onderzoeken door een (sport)arts of (sport)fysiotherapeut. Ronald is specialist in blessureanalyses. Bij overbelastingblessures is het belangrijk om de oorzaak van de klachten te achterhalen. Met behulp van een voet-, schoen- en loopanalyse onderzoekt Ronald de belasting die optreedt tijdens het lopen. Zo kunnen mogelijke afwijkingen worden vastgesteld. Met een gericht plan van aanpak kan het herstel worden versneld. Dit plan kan bestaan uit behandeling, het geven van specifieke oefeningen of andere maatregelen als tapen, braces of een aanpassing van de schoenen zoals een sportzooltje.

Het voorkomen van hardloopblessures

Running momBelangrijke blessurepreventieve maatregelen zijn:

  • Gedoseerd opbouwen van je trainingen
  • Een goede looptechniek
  • Goede schoenen
  • Een zorgvuldige warming-up en cooling-down met beweeglijkheid- en rekoefeningen
  • Wisselende ondergrond (niet alleen verhard!)
  • Goed naar de signalen van je lichaam luisteren
  • Je herstel goed in acht nemen.

Wanneer je merkt dat je belastbaarheid is afgenomen, wat je kunt herkennen aan vermoeidheid, stijfheid of pijntjes, is het belangrijk om ook de belasting af te laten nemen. Reduceer je tempo en trainingsomvang of kies tijdelijk voor alternatieve inspanning. Deze vorm van herstel wordt ook wel actief herstel genoemd en verdient meestal de voorkeur boven totale rust.

Twee veel voorkomende hardloopblessures

Scheenbeenirritatie
Bij deze overbelastingsblessure is het gebied rond het scheenbeen gevoelig. Het kan een klein plekje maar ook een grotere plek en betreft mogelijk spier-, pees- of botvliesweefsel. Als de kuitspieren verkort zijn, is de kans op deze blessure vergroot.

Adviezen bij scheenbeenklachten zijn:

  • 3 Keer per dag 10 – 15 min. koelen met ijs. Hou er een theedoek tussen om bevriezing van de huid te voorkomen. Ook kun je met een wisseldouche de doorbloeding in het gebied van het scheenbeen stimuleren.
  • Rek zowel in de warming-up als cooling-down de kuitspieren goed op en draai met je enkels. 10 Keer rechtsom en 10 keer linksom.
  • Doe regelmatig spierversterkende oefeningen voor de voet- en onderbeenspieren. Bijv. een handdoek met je tenen proberen op te tillen, op een traptrede gaan staan en afwisselend op je tenen staan en vervolgens je hielen onder de trede laten zakken.
  • Draag goede schokdempende schoenen met een stevige hielkap en een goede ondersteuning van de voetboog.
  • Kies bij voorkeur voor een vlakke, zachte ondergrond.
Verder beoordeelt Ronald of je geen sportrelevante afwijkingen hebt als een beenlengteverschil, knik- of platvoeten, waarbij evt. een zooltje en/of andere schoen nodig is.

Knieklachten
A. De meest voorkomende knieblessure bij hardlopen is een irritatie van het gewrichtskraakbeen achter de knieschijf. Dit geeft een niet goed aan te geven pijn rondom en achter de knieschijf. Deze pijn ontstaat vooral tijdens of na het hardlopen. De knieën kunnen tijdens het buigen ook kraken. Specifiek is ‘the movie-sign’ waarbij veel pijn optreedt bij het langdurig met de benen in gebogen houding zitten (in de auto, bioscoop ed.).

B. Een andere knieblessure is de meniscusbeschadiging. De meniscus zorgt ervoor dat het blessure4boven- en onderbeen goed op elkaar passen. Als gevolg van overbelasting kan hier een beschadiging in ontstaan. Deze blessure is te herkennen aan:

  • Pijn bij het bewegen van de knie en bij het drukken op de gewrichtsspleet.
  • Vocht in de knie, wat erger wordt na hardlopen. Dit leidt tot bewegingsbeperking bij het buigen en strekken van de knie.
  • Gevoel van door de knie te zakken.
  • Op slot zitten van de knie.

C. Een andere klassieke knieblessure is het frictiesyndroom, de overbelasting van een peesplaat aan de buitenzijde van het bovenbeen. De pijnklachten treden op net boven de knie na enige tijd hardlopen. Na verloop van tijd kan de pijn zo hevig worden, dat je moet stoppen met lopen, waarna de pijn snel afneemt.

D. De ‘lopersknie’ is een iets minder vaak voorkomende knieklacht. Dit is een overbelasting van de pees onder de knieschijf, die te herkennen is aan drukpijn en zwelling net onder de knieschijf, maar soms ook aan de bovenzijde.

Adviezen bij knieklachten zijn:

  • 3 Keer per dag 10-15 min. koelen met ijs. Hou er een theedoek tussen om bevriezing van de huid te voorkomen.
  • Bij de warming-up de spieren aan de voorzijde van de bovenbenen oprekken.
  • Vermijd heuveltrainingen en lopen op een schuin wegdek. Loop zo veel mogelijk op vlakke, zachte ondergrond.
  • Een beruchte oorzaak van het frictiesyndroom is het dragen van een antipronatie-schoen, terwijl je niet of nauwelijks proneert. Ook het dragen van schoenen die aan de buitenzijde zijn afgesleten of ingezakt kan tot knieklachten leiden.
  • Draag goed schokdempende schoenen met een stevige hielkap en een goede ondersteuning van de voetboog.
  • Doe regelmatig spierversterkende oefeningen aan de voorkant van het bovenbeen. Bijv. met je rug tegen een muur staan en iets zakken, waarbij je knieën boven je enkels blijven. Blijf in deze houding tot je vermoeidheid voelt.
  • In het dagelijks leven vermijden om met gebogen benen of op je hurken of knieën te zitten.
  • Laat een specialist beoordelen of je geen sportrelevante afwijkingen hebt als een beenlengteverschil, knik-, of platvoeten, waarbij evt. een zooltje en/of andere schoen nodig is.
  • Als je vrij zwaar bent, is het verstandig wat kilo’s af te vallen…